Bioodpady
Bioodpady to odpady organiczne powstające w naszych domach z resztek jedzenia lub roślin. Ulegają one naturalnemu procesowi rozkładu (biodegradacji). Wybrane resztki organiczne można wykorzystać do produkcji kompostu, który zwiększa żyzność gleby lub biogazu, z którego można wytworzyć energię.
- Kwiaty bez ziemi
- Skorupki jajek
- Włoszczyzna
- Cytrusy
- Skórka od cytrusów
- Skórka banana
- Skórka arbuza
- Kwiaty cięte
- Chleb
- Orzechy
- Kasza
- Makaron
- Ryż
- Frytki
- Kopytka
- Pestki owoców
- Łupiny po pestkach
- Zawartość konserw warzywno-owocowych
- Grzyby
- Wióry z temperówki
- Fusy
- Rośliny
- Obierki warzywne i owocowe
- Owoce
- Trociny
- Warzywa
- Siano
- Pieczywo
- Obierki z ziemniaków
- Herbata